V krajině

Výstava — Pavla Richterová

Výstava V KRAJINĚ nám představuje osobní vnímání a výtvarný přístup autorky Pavli Richterové ke krajině, která ji obklopuje . Autorku představil malíř a grafik Josef Odráška, hudebně podvečer zpříjemnila paní Alena Jestřebská.

Pavla Richterová se věnuje grafice už od Střední umělecké školy v Ostravě, kde studovala obor Propagační výtvarnictví – propagační grafika. Poté absolvovala Fakultu umění v Ostravě obor Volná grafika pod vedením Prof. Eduarda Ovčáčka, ak.mal.

Ve své tvorbě se zabývá převážně linorytem a kresbou. Kreslí přímo v plenéru v přírodě. Krajinu stylizuje do jednoduchého plánu, vidí v ní čárky, tečky, plochy, struktury. Inspirují ji louky, pole, lesy, stromy, ať už rozkvetlé či zasněžené. V zimě se barevnost v jejich obrazech klidní na neutrální bílošedý tón, na jaře naopak všechno v jejich kresbách hýří mnoha barvami. Kresby jsou jí podkladem pro výsledné obrazy, které pak vyrývá do matric a tiskne je na tiskařském lise. V současné době se věnuje barevnému postupně odrývanému linorytu, což je velmi časově náročná technika.  Získala speciální cenu za techniku tisku z výšky na Grafice roku 2009.